Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsámbékon tartja következő gyűlését az AKuFF

2012.10.03

 Az AKuFF bemutatkozása

 

A Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének, azaz német neve (Arbeitskreis ungarndeutscher Familienforscher e. V.) után az AKuFF-nak több mint tíz éves története van. 2000-ben Baján volt az alakuló ülés, akkor 15 lelkes magyarországi német származású amatőr családfakutató és néhány lelkes támogató fogott össze, hogy intézményesítsék ezt a németségre nézve igen fontos témát, a családfakutatást. Persze saját érdekeiket is szem előtt tartották, hiszen összefogva, egymást segítve a saját kutatásukhoz is sok új adatot nyerhettek. Ezek a kutatók mind a bácskai Baján, Baranya és Tolna megyében éltek és már évek óta jó szakmai kapcsolatban álltak egymással.

Ma már az ország összes németek lakta területéről van tagunk – elsősorban továbbra is Bácska, a Schwäbische Türkei és Budapest környékéről – és a százat bőven meghaladja a létszámunk.

 

Van egy több, mint 30 éve működő németországi példaképünk, amely partnerünk is, az Arbeitskreis donauschwäbischer Familienforscher e.V. (AKdFF) Sindelfingenben néhányan az alapító tagok közül ennek voltunk tagjai.

Az egyesületi létnek számtalan előnye van. A drága szakirodalmat – pl. egyes „sváb” falvak anyakönyveinek feldolgozását tartalmazó ún. családkönyveket, a kivándorlásról szóló könyveket, településtörténeteket, stb. drágán lehet beszerezni, de egy jogi személy egyesület hozzájuthat pl. pályázat útján olyan pénzösszegekhez, amiből beszerezheti ezeket. Hasonló módon a tagok által írt ilyen jellegű könyveket is ki tudja adni, amit magánszemély nemigen engedhet meg magának. Célunk volt továbbá, hogy az országban szétszórtan tevékenykedő családfakutatók megismerjék egymást és egymás kutatási eredményeit, hisz ily módon kölcsönösen segíthetik egymást adatokkal, tapasztalatok átadásával. Mára már több mint 600 kötetes szakmai könyvtárunk van, amelyből a tagdíjat fizető tagjaink ingyenesen kölcsönözhetik ki a kívánt könyvet, CD-t, DVD-t. Rendszeres szakmai találkozóink, honlapunk az immár több éve a negyedévente megjelenő újságunk az AKuFF-Bote / AKuFF Hírmondó lehetőséget adnak egymás munkájának megismerésére, közkinccsé tételére és egymás kutatásaihoz való segítségnyújtásra.

Több tagunknak, illetve más kutatóknak is kiadtuk már a művét, Nagyárpád, Vaskút, Mecseknádasd és Óbánya, Gyoma családkönyvét, továbbá egy Elek város betelepítéséről szóló művet.

 

A találkozókkal kapcsolatosan az elvünk az, hogy ne érezzék magukat hátrányban azok a tagok, akik nem a székhely – Baja közelében élnek. Az évi négy találkozónk mindig más, németek lakta településen zajlik, így mindig más tagjainkhoz vagyunk közelebb, de ez azért is jó, mert a szakmai programon túl az adott település történetét, a helyi német kultúrát, látnivalókat is megismerjük, így nem csak szakmai, sőt tudományos konferenciáról van szó, hanem egy kirándulás élménye is élhető. Keressük a településekkel a kapcsolatot, elsősorban tagjainkon keresztül. Így jutottunk most Zsámbékra.

A tagnak jogai és kötelességei vannak. A kötelesség csak annyi, hogy fizesse az éves tagdíjat, ami megalakulásunk óta 3.600,-Ft. Elsősorban ebből él az egyesület, hisz a pályázati és egyéb források bizonytalanok. Nem kötelező, de elvárt, hogy a tag családfakutatással foglalkozzon és a kutatási eredményeit az egyesület rendelkezésére bocsássa. Természetesen, ha valakit csak érdekel a téma, de ideje vagy affinitása nincs a személyes kutatáshoz, lehet tag, de a tagdíjfizetés elengedhetetlen.

Ezért a tagdíjért a tagok részére ingyenesen rendelkezésre áll a könyvtárunk, ingyenesen kapja újságunkat, amiben az aktívabb tagok által publikált írások jelennek meg, de az AKdFF újságját is megkapja, aki kéri. Sok kedvezményt nyújtunk a tagoknak az egyesületi találkozókon való részvételhez is.

A belépéshez egyébként elegendő jelentkezni címünkön: 6500 Baja, Petőfi S. u. 56., belépési nyilatkozatot küldünk, amit kitöltve vissza kell küldeni. E nyilatkozat egyébként honlapunkon – www.akuff.org – is letölthető. Honlapunknak tervezzük a gyakoribb frissítését, mivel – sajnos – a magánéletben elfoglalt tagjaink ritkán tudják aktualizálni. Íg is azonban a honlap nagyon sok segítséget nyújt egy családfakutatónak – kezdőnek és haladónak egyaránt.

A találkozókon az elnökség beszámol az egyesület tevékenységéről, majd előadások hangzanak el kutatási eredményekről, vagy az adott település és az ottani németség történetéről, sokszor meghívott külsős előadó által. Ezután általában városnézés, közös ebéd, majd kötetlen szakmai eszmecsere zajlik, mindenki hozhatja a kutatási eredményeit, családfáit, és lehet, hogy egy holt pontról pont egy másik tag segítségével jut tovább.

 

A hazai németség a kiűzetést követően nagyon szétzilálódott, az itthon maradottak utódai közül sokan elvesztették német azonosságtudatukat. Meggyőződésem, hogy az ősök megismerése – ami nem csak adatokat jelent, hanem az életmód, kultúra tanulmányozását is – segít a német öntudat megerősödésében, esetleg visszanyerésében. Sokan talán épp az ősök kutatása során döbbennek rá, hogy ki is ők valójában. Az öntudat visszanyerése nélkül a magyarországi németség halálra van ítélve. Mi a megerősödést a magunk módján szeretnénk elősegíteni.

 

Dr. Pencz Kornél

elnök

 

 

 M E G H Í V Ó

Tisztelt Kutatótárs!

 

Tisztelettel meghívom Önt az AKuFF 2012. október 20-án, szombaton tartandó szakmai napjára.

 

Helyszín: Zsámbék (Pest megye), Református templom, 2072 Zsámbék, Petőfi u. 23.

 

Program:

900 -1015 Gyülekezés, regisztráció, könyvkölcsönzés, ebédjegyek kiosztása, kötetlen szakmai eszmecsere.

1015 Köszöntő Csenger-Zalán Zsolt– Zsámbék polgármestere

Elnöki tájékoztató

 

1030 Előadások:

 • Messziről jöttek új hazát találni – történelmi adalékok a zsámbéki németség bevándorlásához (dr. Görög János tagtársunk előadása)

 • Zsámbék története
  Johann Galina családkönyve Zsámbékról és ”300 éve Zsámbékon” című könyvek bemutatója
  Zsámbék sváb szokásai: Bilder der Erinnerung, 9 perces rövidfilm (svábul és németül). Az Abgedreht országos német filmversenyen 2007-ben különdíjas lett. (Fuchs Sandra Titanilla, Zsámbék, Lochberg Egyesület)

 • Kb.1400-tól Zsámbék megtekintése: Tájház, Romtemplom, Kovács Pincészet.

  A romtemplomba a csoportos belépő 400,- Ft / fő. A Kovács Pincészetben lehetőség van borkóstolásra. Ára: 1500 / fő. Kérjük, jelezzék borkóstolási szándékukat!

   

  Kiváló lehetőség családfák bemutatására, akár papíralapon (hely van), akár számítógépen (számítógép is van!)