Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Régiós táncházsorozat Zsámbékon

2022.01.26

A 2021-es évben bár a pandémia miatt nehéz helyzetben voltunk, de három magyarországi német táncházat sikerült megrendeznünk. Persze sajnos nem abban a nagy körben és széleskörű vendégsereggel, ahogy terveztük, de színvonalas események és vidám találkozások voltak azok az alkalmak, mikor a Lochberg Tánccsoport neves és lelkes táncoktatók vezetése által és élő népzene kíséretében sváb táncházat tartott. Támogatóink voltak: a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

me_bga.png

 

 

 

 

 

Még nyáron, július 15-én került sor az első táncházunkra a Zichy Miklós Általános Iskolában, melyen sok gyermek és a Lochberg Regionális Tánccsoport tagjai vettek részt a régióból. A zenét a pilisvörösvári Die Spitzbuben biztosította, a táncházat a Lochberg Tánccsoport táncoktatója, Fuchs Szandra Titanilla tartotta. Programon voltak a Budai-hegyvidék német táncai és táncjátékai. De a résztvevők egy sváb dalt is elsajáíthattak nyelvjárásban (In dea Lahmkruam stehd a Paam...). Az eseményre közvetlen a német nemzetiségi tánctábor után került sor, így előrelátó szervezéssel a táborban résztvevőket és a szülőket is sikerült bevonnunk az eseménybe. 

20210716_svab-tanchaz.jpg

 

 

 

 

 

20210716_tanchaz-hangszerbemutato.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő alkalomra október 31-én került sor a zsámbéki művelődési házban. Hogy a fiatalságot is meg tudjuk szólítani ezt egy jelmezes Halloween bulival is egybekötöttük. Óriási hangulat uralkodott a táncházunk alkalmával, amire kb. 50 fő látogatott el. Természetesen a pandémia miatti korlátozások miatt nem hirdethettük meg nagy körben, de így is sok új ötlettel készültünk, amely tetszett a fiatal közönségünknek. Ilyen volt pl. a "sváb tombola", a jelmezes táncverseny és az ügyességi verseny, mely lehetőséget adott a pilisvörösvári Die Spitzbuben zenekarnak a pihensére. A táncház Dencsik Zsolt táncoktató vezetésével került lebonyolításra, melyet kicsi és nagy is nagyon élvezett. Kedvenc táncházi táncok voltak a Hans Daml, a seprűs, a kalapos és a puszis keringő. Meg kell említenünk, hogy még éjfél körül sem akartak a résztvevők hazatérni, így sokan egy utolsó közös táncot is eljártak a zenekar autentikus zenéjére és a közönség legnagyobb örömére.

20211031_svab-tanchaz.jpg

 

 

 

 

20211031_svab-tanchaz-oktober.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A november 20-i korlátozások után a záróeseményre december 17-én és 18-án került sor Zsámbékon az Ifjúsági Házban. Dencsik Zsolt és Fuchs Szandra a Lochberg Tánccsoport karácsonyi rendezvényének csúcspontja volt a régiós sváb táncház, melyre a tánccsoport barátai is eljöttek és egy közös vacsora után újabb német nemzetiségi táncokat tanultak, ezúttal több sváb dallal is kiegészítve. 

Másnap a neves néptáncpedagógus, Heil Helmut Pécsről érkezett Zsámbékra zenekarával, így vele egy komplett sváb koreográfiát, a Huttanzot is elsajátíthatták a táncos résztvevők.  A nagyszerű sorozat sikerrel zárult, hiszen sok feledhetetlen percet teremtett a magyarországi német néptánckultúrának ez a rendezvény. Köszönjük mindenkinek, aki eljött és részt vett a sváb néptánckultúra népszerűsítésében. 

20200307_115847.jpg

 

 

 

 

 

20200307_135728.jpg

 

 

 

 

 

20200307_163944.jpg