Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Programok-Programme

Cikkek

Sváb húsvéti hagyományok ismertetése

2013.03.04

Sok szeretettel hívunk benneteket a majd' 300 éves zsámbéki Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház/Tájház következő hagyományőrző programjára, mely a Nyitott Múzeumok Hétvégéjén valósul meg. Időpont: 2013.03.09. 14 óra

Helyszín: Zsámbék, Bicskei utca 12. Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház/Sváb Tájház
Téma: Zsámbéki húsvéti sváb hagyományok nyomában. A Lochberg Regionális Tánccsoport fiataljainak előadásait hallgathatják meg.

tajhaz_husveti-svab-szokasok2013.jpg

 

Zsámbékon éltere kelnek a farsangi szokások!

2013.01.30

Zsámbékon nagy hagyománya volt régen a farsangnak. A farsangi 3 nap alatt még az iskolában is lehetetlen volt a tanítás. Szombattól keddig álltak a bálok és minden évben megszervezték a céhmesterek a farsangi lovaglást, jöttek a farsangi bolondok és sajnos néhány kakas is a kárát látta ennek az időszaknak, mielőtt végleg eltemették Farsang Tónit. Természetesen mint sok minden másnak, ezeknek a szokásoknak sem volt életbentartója 1946 után, így majdnem feledésbe merültek. 2007-ben a Lochberg Tánccsoport a zsámbéki sváb szokásokról forgatott filmjében szerette volna többek közt ezekre is felhívni a figyelmet. 2010-ben a táncos fiúk elő is adtak egy vicces farsangtemetést sváb-magyar kevert nyelven női viseletben, ahogy az régen szokás volt. A siker elsöprő volt! Idén február 9-én 13:30-tól a Tájháznál és a régi "Nagy Kocsmánál" (mai Művelődési Ház) újraélednek ezek a hagyományok. Szeretettel várunk mindenkit a zsámbéki Közművelődési Intézet és a Lochberg Tánccsoport!

 

tajhaz_20130209farsangi-szokasok-page-001.jpg

 

A Lochberg programjai 2013-ban

2012.12.21

 Alább olvashatja a Lochberg Tánccsoport 2013-as várható fellépéseit, hagyományai időpontját és programjait. Sok szeretettel várjuk Önöket, legyenek velünk együtt az élő hagyomány részesei. Fotó: Klotz Mária

csopikep.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0

Regionális Német Nemzetiségi Gála Zsámbékon

2012.11.06

Az Északmagyarországi Német Önkomrányzatok Szövetsége és a Pest Megyei Német Önkormányzat minden évben novemberben rendezi meg gálaestjét, melyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó csoportok és szólisták mutatják be műsorukat. Idén november 18-án 15 órától ZSÁMBÉKON kerül megrendezésre ez a gála, melynek programját cikkünkben olvashatják. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség!

cimernemetek.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0

Tájházi ünnepség Császártöltésen

2012.10.24

Császártöltés Község Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt és ismerőseit a felújított SVÁB TÁJHÁZ és a BÖLLÉRMÚZEUM átadására.

Helyszíne: Császártöltés, Kossuth Lajos u. 166.

Időpontja: 2012. október 26. reggel 7 órától.

2003-2_csasazartoltes_nemet_tajhaz.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0

Zsámbékon tartja következő gyűlését az AKuFF

2012.10.03

 Október 20-án 9 órától a zsámbéki Református templomban(Petőfi Sándor u.23) gyűlnek össze a magyarországi német családfakutató egyesület tagjai.

Dr. Pencz Kornél elnök az alább közölt cikkünkben mutatja be röviden az AKuFF tevékenységét és ismerteti az előadáson elhangzó témákat! Cikkünkhöz csatoltuk az egyesület meghívóját is!

Kép: www.csaladfa-kutatas.eu

csaladfakutatas.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0

Sváb Táncház a Heimattöne Kapellével Zsámbékon

2012.09.06

 Mindenkit sok szeretettel várunk sváb táncházunkba, aki szeretne újabb sváb lépésekkel, táncjátékokkal és táncokkal gazdagodni. Táncháztanáraink lesznek: Frész Rita (Vértessomló), Fuchs Sandra (Zsámbék), Simon István (Adony). A műsorban fellép az adonyi Rozmaring Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Mezőfalvi Néptánccsoport, Csonka Emese vezetésével. Sok szeretettel vár mindenkit a Lochberg Tánccsoport és a Zsámbéki Közművelődési Intézet!

svab_tanchaz_20120908.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0

Kreidepussn kötés a Tájházban

2012.08.09

 Több éve már, hogy a Lochberg Tánccsoport felélesztette a Mária Mennybevételekor Zsámbékon tradícionális gyógynövénycsokrok megkötését. Három éve Kárpáti Tímea biológus, természetvédelmi szakmérnök segítségével még azt is megismerhetjük, hogy milyen bajra is jelent gyógyírt egy-egy gyógynövény. A múlt évben karolta fel rendezvényünket a zsámbéki Közművelődési Intézet és integrálta be nyitott múzeumi hétvégéjébe. Idén augusztus 11-én 15 órakor találkozunk a Szent Vendel Házban, hogy a tájra jellemző gyógynövényekből megkössük a Kreidepussnt vagyis a gyógynövénycsokrot. Jöjjenek el és őrizzük együtt Zsámbék hagyományait!

sdc10373.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0

Filmvetítés a Tájházban

2012.05.08

Öt zsámbéki sváb hagyományt vitt filmre 2007-ben a Lochberg Tánccsoport és a Széchenyi István Gimnázium filmes csapata. A Bilder der Erinnerung címet viselő mű elnyerte az Abgedreht Nemzetiségi Filmfesztivál különdíját a Vörösmarty moziban 2007-ben. Azóta a felvételt nagyon sok helyen bemutatták, többek között az Unser Bildschirmben az M1-en és több nagy nemzetiségi fesztiválon a világ több táján. Ezt a filmet mutatjuk be most a Nyitott Múzeumok Hétvégéjének keretében Zsámbékon a Tájházban, ahol lehetősége nyílik a közönségnek beszélgetni a szereplőkkel, majd a vetítés után egy totót is ki lehet tölteni, mely nyertesére értékes nyeremények várnak.

  

generation02kk.jpg

 Kép az esküvői jelenet forgatásáról

 

 

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0

A Lochberg Tánccsoport programjai 2012-ben

2012.04.28

Alább olvashatja a Lochberg Tánccsoport 2012-es várható fellépéseit, hagyományai időpontját és programjait. Sok szeretettel várjuk Önöket, legyenek velünk együtt az élő hagyomány részesei.

 

Sváb asszonyok viselete Zsámbékon

 

Sváb asszonyok viselete Zsámbékon

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Programok-Programme | Hozzászólások: 0