Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy év nagy idő...- ilyen volt a Lochberg 2012-es éve

2013.02.05
 
2012-11-22-236.jpg 
 
Amennyiben a múlt évünket csak számokkal szeretném bemutatni, talán megtenné ez a pár adat is: 
 
 
-50.000 látogató a honlapon
 
-50 fő táncos három korcsoportban
 
-40 fellépés szerte az országban és sok-sok hagyományőrző-program
 
-3 külföldi meghívás (Miglianico/Olaszország, München/Oktoberfest, EUROPEADE/Gotha)
 
-két TV-s szereplés
 
-1 országos címlap (Deutscher Kalender - a magyarországi németek évkönyve)
 
-1 új korcsoport (Lochberg előképző)
 
-1 kitüntető díj (Zsámbék Város Kultúrájáért Díj)
 
-1 regionális nagyrendezvény (Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Gálája)

2012-11-02-121.jpg
Amennyiben valóban csak számokkal szeretnénk kifejezni az elmúlt évünket, elég lenne talán ennyit írni, de mivel egy egyesületet, főleg egy ifjúsági szervezetet nem szabad csak a számok tükrén keresztül néznünk, ezért egy kis beszámolóval szeretnénk megismertetni Önökkel a Lochberg 2012-es munkáját! Bár aki rendszeres olvasója a Zsámbéki Polgárnak, az sokmindenről már tudhat, de azért tartogatunk pár meglepetést, melyről még talán nem hallottak.
 
Az évkezdet kicsit rendhagyóan alakult a csoport számára, hiszen év elején Sallai Kati néni
dsci1310.jpg
helyettesítette a csoport vezetőjét a táncpróbákon. Innen is köszönjük táncos munkáját, hiszen mögötte több évtizedes tapasztalat áll, mind a magyar, mind a sváb táncok oktatásának terén! 
A fellépési szezon már egészen korán, február elején indult a táncosok számára az érdi Sváb Bállal, amin óriási sikert arattak a Lochbergesek. Majd az év több olyan hagyománnyal folytatódott, melyet a Közművelődési Intézettel közösen szerveztünk a Tájházban.
Ilyen volt pl. a húsvéti tojásfestés, a festett bútorok kiállításának bővítése a betelepítési jubileum alkalmából, a filmvetítéssel egybekötött totó, melynek keretében Zsámbék sváb hagyományaival ismerkedhettek meg résztvevők, a Mária napi gyógynövénycsokor kötés és az elsöprő sikerű Sváb Táncház.
A Lochberg ezekre a projektekre 400.000 Ft pályázati pénzt nyert az állami Wekerle Sándor Alapkezelőtől, így a Szent Vendel Ház a Nyitott Múzeumok hétvégéin igazán színvonalas szórakozást nyújtott a Zsámbékra látogatóknak és a hagyományaink iránt érdeklődőknek. Ebből a pénzből kapott a Szent Vendel Ház három új múzeumi tárlót is, melyre most, az egyre bővülő gyűjtemény miatt nagy szükség van. Szintén a Wekerle Sándor alapkezelőtől nyert 200.000 Ft-ból csináltattunk az Utánpótlás csoportunknak új csizmákat és táncoscipőket. 

Áprilisban részt vettünk az 57. gerlingeni Tartományi Sváb Bálon, ahol  Horváth László alpolgármesterrel közösen Zsámbékot képviseltük a kitelepített helyi szervezet 60. évfordulóján.
img_4959.jpg
 Majd következett a nyári szezon, mely nagyon sok fellépést hozott és amelynek kapcsán táncosaink a Német Nagykövetség által szervezett városligeti fellépésétől egész a Balatonig végigturnézták Magyarországot. A májusi szép ünnepségünkről a Lahmkrumban már olvashattak a Zsámbéki Polgárban, ezt követte a programokban bővelkedő "Betelepítési Jubileum", mely kapcsán a zsámbéki svábok 300 évvel ezelőtti betelepülését ünnepeltük. Ekkor kaptuk meghívásunkat Miglianicoba, melynek nagyon örültünk.
Majd következett a padovai Europeade, amit idén sajnos ki kellett hagynunk, de innen se jöttek haza a Lochberg képviselői meghívás nélkül. Új müncheni ismerőseink az Oktoberfestre invitáltak meg fellépőnek és abba a menetbe, melyen kimondottan csak a legnevesebb bajor és külföldi csoportok vehetnek részt a kétmillió látogatót vonzó sörfesztivál megnyitóján. Idén nyáron sem hagytuk ki a hagyományos Lochberg bulinkat, melyet évek óta Tarjánban, az Öreg Favágó hangulatos bajor éttermében tartunk. Természetesen élőzene, bowling és finom ételek társaságában. Augusztus sok élményt tartogatott számunkra, többek között először léptünk fel egy működő reptéren.
Augusztus 20-án pedig óriási megtiszteltetés volt, hogy átvehettük a Zsámbék Város Kultúrájáért díjat. Sok éves kemény hagyományőrző és közösségteremtő munkánk elismerése igazán boldoggá tett minden Lochbergest. 
 

sdc13403.jpg

 
Szeptemberben felgyorsultak az események, az őszi szüreti fesztiválok igencsak lekötötték a csapat hétvégéit, de ekkor került megrendezésre Sváb Táncházunk is, melyen nagy meglepetésünkre
2012-09-08-870.jpg
 teltház volt. Adonyi és mezőfalvi barátaink pedig le voltak nyűgözve Zsámbék kultúrájától, amivel ezen a szép délutánon megismerhettek. A több ezer embert vonzó Vecsési Káposztafesztiválra vezetett innen utunk, ahol óriási élmény volt a fellépés, hiszen itt lépett először színpadra az újra felálló Lochberg nagycsoport, mely azóta is több új taggal bővült. Majd következett a mezőfalvi fellépés, melyet a táncosaink az év egyik legnagyobb élményeként tartanak számon. A lovaskocsis felvonulás, a fellépés az egyes stációknál, barátainkkal való találkozás, a mezőfalviak vendégszeretete és a közös bálozás hajnalig, majd a buszon éneklés a zenekarunk kíséretében nagyon összehozta a korcsoportjainkat!
Októberben a Svábhegyi szüret kapcsán, mely keretében Jókai Mór villájában egy régi szüretet 
2012-10-19-037.jpg
idéztünk meg, csoportunk látható volt a TV2, a Hegyvidék TV és az Echo TV híradóiban. Novemberben került sor az észak-magyarországi németség legnagyobb rendezvényére Zsámbékon(ÉMNÖSZ-gála), melynek mi is aktív résztvevői és szereplői voltunk. Azóta is sokan gratulálnak ahhoz a műsorhoz, melyet az utánpótlásunk és a nagycsoport adott. Csoportunk egyik legnagyobb rendezvénye országos címlapra került(Deutscher Kalender), így a zsámbéki Sváb Esküvő végleg bevonult a svábság legnagyobb hagyományőrző rendezvényei közé, mely iránt azóta már baranyai és tolnai csoportok is érdeklődnek. Azóta megkezdtük a felkészülést Európa legnagyobb folklórfesztiváljára, mely jövőre ünnepli 50. jubileumát a németországi Gothában. Az évet egy meghitt, szép karácsonyi vacsorával zártuk Manninger Miklós nívódíjas koreográfus társaságában, aki a jövő évi koreográfiákat mutatta meg nekünk, melyeket személyesen fog betanítani nekünk. Itt kerül átadásra két díj is. A 2012-es ÉV TÁNCOSA a tánccsoport tagjai és vezetői általi szavazáson Papp Zsombor lett, az ÉV SEGÍTŐJE díjat a Benedek családnak ítélte oda a csoport! 
Természetesen a sok fellépés és hagyományőrző program mellett jut időnk egy kis mulatságra is. A
2012-06-10-233.jpg
 hagyományos nyári buli mellett összejöttünk idén a húsvéti locsolkodás után itt a Hársfa utcában, ahol Benedek Péter várta finom bográcsos étellel a résztvevőket és a zenekart, épp úgy ahogy a Lochberges Halloween partyn és újra sikerült felelevenítenünk a múlt évben kimaradt karácsonyi korcsolyázásunkat a Műjégen.  
 Amennyiben a jó kondíció mellett valakit érdekel hazája és szülőfaluja történelme, a hagyományápolás és szívesen szerez új barátokat és élményeket, akár nemzetközi szinten is, annak nálunk a helye! Aki ezek után kedvet érez részt venni munkánkban, azt szeretettel látjuk pénteki próbáinkon vagy rendezvényeinken.
 

befunky_2012-11-30-264.jpg

Lochberg Regionális Tánccsoport
 

A mappában található képek előnézete 2012-es évünk / 2012 bei der Lochberg Tanzgruppe