Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Lochberg Tánccsoport bemutatása

2012.11.06

A Lochberg Tánccsoport bemutatása

 

 A Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület 2003. október 3-án alakult meg Zsámbékon, tagjai közt nagyon sok környékbeli fiatallal, ezért is tartották fontosnak a regionális jelzőt felvenni nevükbe. Jelenleg 50 fő táncol 3 korcsoportban, ami egy igen jelentős szám annak tükrében, hogy Zsámbékot 1946-ban 95%-ban kitelepítették.

 
 
Megalakulásukat a következő okok és célok motiválták:
 
1.: Zsámbék sváb hagyományainak megőrzése, a környékbeli német nemzetiségi tánckincs felkutatása
 
 2.: a páratlanul szép zsámbéki viselet minél szélesebb körben való bemutatása
 
 3.: a fiatalok figyelmének felkeltése, a hagyományőrzésbe való bevonásuk
 
 4.: Zsámbék és környéke hírnevének nemzetközi szintű öregbítése
 
 5.: saját rendezvények szervezése, melyek hozzájárulnak Zsámbék kulturális és nemzetiségi életének felpezsdítéséhez, annak színesítése
 
 6.: sváb hagyományaink dokumentálása, a még fellelhető néprajzi értékeink bemutatása, széles körben való megismertetése, kétnyelvű néprajzi és történelmi könyvek kiadása
 
 7. a regionális német nemzetiségi ifjúság összefogása, a fiatalság érdekeinek képviselete és a fiatalság bevonása a német nemzetiségi közéletbe
 
Táncpróbáikat 2004. január 4-én kezdték meg Zsámbékon a Német Közösségi Házban. Koreográfusaink között olyan közismert nevek is vannak, mint Géringer Péter (Solymár), Manninger Miklós(Budapest) és Wenczl József (Pilisvörösvár). De oktatóink Heil Helmut színvonalas képzéseit is elvégezték az évek folyamán.
Évente kb.40-50 fellépésük van szerte az országban és külföldön.
 
Eddigi külföldi fellépéseik:
 
2004.május: Mosbach/Németország - Masseldornfest (alig 5 hónapja alakult csak meg a tánccsoport)

2005. május: Wettenberg/Németország - partnerkapcsolati találkozó

2006.július: Zamora/Spanyolország - EUROPEADE. Magyarország reprezentatív csoportjának választottak minket.


2007. május: Wettenberg-Partnerkapcsolati találkozó/Deutschland

2007. július: Horsens/ Dánia - EUROPEADE

2008. július: Martigny/ Svájc - EUROPEADE és Wald/Németország - 850 éves faluünnep

2009. február: 40. Backnanger Schwabenball / Németország és Gaildorf/Németország

2009. május: 54. Bundesschwabenball GERLINGEN/Németország és Wettenberg-partnerkapcsolati találkozó

2009. augusztus: Brüsszel/Belgium - a NELE Művészeti Együttes 50.jubileuma és fellépés a Pajottenland által szervezett CIOFF Világjátékokon.

2010. július: Bozen/Olaszország - EUROPEADE és Gaildorf - Németország

2011. szeptember: Amszterdam/Hollandia és Middelburg/Hollandia - 10. Medioburgum Nemzetközi Fesztivál

2012. április: Gerlingen 57. Bundesschwabenball/ Németország

 

Néhány adat és szemelvény a magyarországi németek hagyományaiért végzett tevékenységükből:

-2004-ben Pilisvörösváron társszervezői voltak a Magyarországi Fiatal Németek Közössége (GJU) Országos Kulturális Találkozójának.
 
-2006 óta kapnak meghívást Európa legnagyobb folklórfesztiváljára, az EUROPEADERA, ahol 2006-ban Magyarország reprezentatív csoportjának választottak minket és ahol büszkén és sikeresen képviselik magyarországi német népcsoportunkat egész Európa előtt. Erről az eseményről 2008-ban többek közt a DUNA TV  is közvetített.
 
-2006-ban felléptek az RTL KLUB ÉLŐ delelőtti műsorában.
 
-2007 óta háromévente rendezik meg az azóta zsámbéki turisztikai látványossággá vált Zsámbéki Sváb Esküvőt, melyről még az M1 is készített élő riportot és filmanyagot. Ezen kb. 250 népviseletbe öltözött pár vesz részt Zsámbékról és a környékről. Az esemény több ezer nézőt vonz és nagy médianyilvánosságnak örvend.
 
-Szintén 2007 óta rendezték meg 2010-ig minden évben az Október Fesztivált, mely a régió legnagyobb ifjúsági német nemzetiségi fesztiválja volt és minden alkalommal forgatott a helyszínen az M1 és tudósított róla a Petőfi rádió és az MR3 nemzetiségi műsora.
 

 

-2007-ben Pilisvörösváron a Dunamenti Svábok Ifjúsági Világtalálkozójának egyik társszervezői voltak.

 

-2007-ben a Zentrum.hu által szervezett ABGEDREHT című nemzetiségi ifjúsági filmfesztiválon különdíjat hozott el az az Emlékképek/Bilder der Erinnerung című filmük, melyet Zsámbék öt sváb szokásáról forgattak és amelyet azóta többször bemutatott az M1, vetítették a Vörösmarty moziban, többször látható volt Németországban(többek közt az 54. Gerlingeni Bundesschwabenballon) és az Egyesült Államokban.

 
-2009-ben Gerlingenben, az 54. Bundesschwabenballon megkapták a Rozmaring Díjat, mely a legnagyobb külföldi kulturális elismerése a magyarországi németségért végzett hagyományőrző munkának.
 
-karitatív tevékenységünk:  2009 óta minden éveben segítik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját és lépnek fel a Német Nagykövetség karitatív rendezvényein és szívesen adnak műsort idős, hátrányos helyzetű embereknek.
 
 
-Zsámbék sváb hagyományainak megismertetéséhez még egy népszerű honlappal (www.schambek.eoldal.hu) is hozzájárultak, melyet napi szinten frissítenek és amelyet 2009-es indulása óta majdnem 50.000-en látogattak meg.
 
 
-minden évben részt vesz a Blickpunkt, német nemzetiségi fotópályázaton. Így töbször kiállíátsra kerültek képeik (pl. a Műcsarnokban) és a legjobb képekből összeállított naptárban is viszontláthattuk fotóikat.
 
 
- Zsámbék az ő közbenjárásunkkal vette fel újra a kapcsolatot Gerlingennel.
 
 
- elősegíti és támogatja Zsámbék nemzetközi partnerkapcsolatait, mind városi, mind egyesületi szinten.
 
 
- az ő ötletünk volt egy Ifjúsági Ház kialakítása és az ő közbenjárásunkkal kapta meg a németországi támogatást hozzá Zsámbék.
 
 
-a zsámbéki svábok 300. betelepítési jubileumának aktív társszervezői és résztvevői voltak. Az egyesület vezetője pedig ebből az alkalomból egy 140 oldalas kiadványt szerkesztett 300 éve Zsámbékon címmel, mely két nyelven mutatja be a zsámbéki svábok életét és 300 éves múltját. De bemutatkozik benne az összes zsámbéki német nemzetiségi oktatási-nevelési intézmény és a zsámbéki és németországi hagyományőrző egyesületek is.
 
 
-2012. augusztus 20-án Zsámbék Város Önkormányzata nekik adományozta a Zsámbék Kultúrájáért Kitüntetését.
 
 
A Lochberg Tánccsoport Zsámbékon az alábbi hagyományokat őrzi:
 
 
- részt vesz a Szent Sebestyén fogadalmi misén
 
 
-feleleveníti a zsámbéki farsangi tradíciókat (kakas-ütés, farsangtemetés)
 
 
-előadást tart húsvéti hagyományokról és sváb motívumos tojásfestést szervez
 
 
- szervezi a húsvéti harmatszedést, melyen viseletben vesz részt
 
 
-fúvószenés locsolkodást szervez
 
 
-részt vesz a búzaszentelésen
 
 
-multimédiás előadásokat és filmvetítést tart a zsámbéki sváb hagyományokról
 
 
-feleleveníti a sváb lakodalmas szokásokat és bemutatja azokat a nagyközönségnek
 
 
-népviseletben vesz részt az Úrnapi körmeneten és készíti a tradicionális virágszőnyegeket
 
 
-Mária mennybevételekor hagyományos gyógynövénycsokrokat köt
 
 
-részt vesz viseletben az augusztus 20-i ünnepi szent misén, kiosztja a szentelt kenyereket
 
 
-Sváb Táncházat szervez, ahová meghívja a régió sváb tánccsoportjait
 
 
- Szent Vendel napi rendezvényeken vesz részt
 
 
- karácsonyi koncertjein az érdeklődök a karácsonyi sváb hagyományokkal ismerkedhetnek meg.
 
 
Szorosan együttműködik a zsámbéki múzeumokat közrefogó Közművelődi Intézettel és segíti azt Sváb Tájházi programjainak szervezésében, lebonyolításában pl.: Kreidepussn-kötés, húsvéti sváb tojásfestés, előadások megtartása, a kiállítási anyag bővítése stb.
 
 
Képzett német nemzetiségi néptánc- és néprajzoktatói már több község nemzetiségi tánccsoportjait segítették, segítik pl.: Perbál, Budajenő, Csobánka és 2012 októberétől Érd.
 
 
-a Lochberg életéről és hagyományőrző tevékenységéről olvashatnak a Neue Zeitungban, az Unsere Postban, az Unser Hauskalenderben, a Deutscher Kalenderben, a Budakörnyéki Iránytűben, a Zámbéki Polgárban és egyéb internetes sajtóoldalakon. Eseményeiről, fellépéseiről pedig tudósított már a DUNA TV, az RTL-KLUB, az M1 és az M2, az ECHO TV és több ismert sajtóorgánum.
 
Az évek folyamán olyan neves szponzorok találták támogatásra méltónak tevékenységüket, mint a VOLÁN-BUSZ, a WÜRTH Kft., a PANNON GSM, a TALENTIS és a SZERENCSEJÁTÉK Zrt.
 
Amennyiben módjukban áll támogassák Önök is a Lochberg Tánccsoport hagyományőrző, értékteremtő munkáját, hogy a felnövő ifjúság értékekben és hagyományokban gazdag világot ismerhessen meg!
 
Az egyesület Alapszabálya: