Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szüreteljen Jókaival a Svábhegyen!

2013.09.30

 

2012-10-19-037.jpg

2012-ben is volt szüret a Jókai kertben. Itt épp a Lochberg Tánccsoport tagjait láthatják Jókai Mórral és Legerszki Krisztina színésznővel. Fotó: Dencsik Zsolt

 

Az idei, immár a harmadik Költő utcai szüretet annak jegyében s örömére tartják meg Jókai Mór legendás kertjében, hogy immár több mint 800 oltványt telepített el a nagy mesélő szőlősének helyén a Kadarka Kör. Az öt éve alakult asztaltársaság programja: újraalkotni a hajdan híres Budai Vöröst, a régi Pest-Buda remek borát - bő száz év szünet után. A telepítéssel párban épült a terület tanösvénnyé formálása, a kertrész most bejárható tőkesorait kínálja az ország legkülönbözőbb borvidékeiről érkezett állománynak, amelyek így, együtt alkotják Kadarkáink Kertjét, az első területet a klasszikus Budai Borvidéken, ahol újra megjelent a bornak rendelt szőlő.

Maga a program: szüreti játék. A Jókai-féle majorudvaron berendezett fogadópontra hordanak fel mintegy 200 kilogramm szőlőt a taposókádakba sváb viseletbe öltözött legények faputtonyokban, hogy a viseletbe öltözött leányok levére tapossák. (Két kisebb kádban a gumicsizmával felszerelt kisgyerekek is megismerkedhetnek ezzel a speciális koreográfiával). A java a kitaposott szőlőnek a káciba kerül, de egy része a présbe, amelynek mustját, amíg tart, a közönség is megkóstolhatja.
A héján áztatott, káciban csömöszölt kadarka-kékfrankos-csóka bogyókból ismét bor készül majd a jövő évi szüretre, az újra palackozott Budai Vörös. Jövőre megkóstolhatják, ahogy most idén a tavaly taposott, s Somlai Ferenc budakeszi borosgazda pincéjében borrá érett Budai Vörös fűszeres kortyait.

Rác és sváb nemzetiségi hagyományőrző fellépők produkciói színesítik az eseményt, a teljes műsor moderálását a jelmezes Jókai Mór (Tóth Yózsi) és Laborfalvi Róza (Saly Noémi) vállalták.

Kóstolni mustot, bort addig lehet, amíg a készlet tart.

Helyszín: Jókai-kert, XII. Költő u. 21.

A belépés díjtalan!

kadarkert-web.jpg