Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MA 10 ÉVE VETETTÜK el a LOCHBERG életfájának magvait!

2013.10.09

 

MA 10 ÉVE VETETTÜK el a LOCHBERG életfájának magvait!

Anno 2003-ban már több éve azon fáradoztunk, hogy legyen végre egy fiatalokból álló csoport, akik szívből szeretik a zsámbéki és környéki sváb hagyományokat és szeretnék egy csoportba tömörülve a német nemzetiségi identitásukat megélni, a tradícióinkat, táncainkat, viseletünket, dalainkat, zenénket megismerni.
Én az életemet tettem fel erre. Ha mi nem teszünk érte, akkor MINDEN BIZONNYAL pár éven belül eltűnik minden, amiért őseink itt ebben a gyönyörű Zsámbéki-medencében munkálkodtak. Eltűnik minden, amiben hittek. És eltűnik minden, amiért ők a betelepítéskor az életüket áldozták.
Volt egy mányi néni (Czagler Annus néni), akivel interjút csináltam, egy MTA-s kutatáshoz, ő mesélte, hogy mikor kitelepítették a családját, a szülei mindig csak a "HAZÁT" emlegették, hogy mikor mehetünk HAZA, HAZA MAGYARORSZÁGRA! Szerették a szülőföldjüket és mélyen gyökeredztek azokban a falvakban, amelyekben mi ma élünk.
NEM szabad hagynunk, hogy egy idő után már csak a temetőkben lévő német feliratos keresztek emlékeztessék az embereket, hogy itt egykor emberek haltak meg azért, hogy felépítsenek egy új hazát!
NEM szabad hagynunk, hogy hűtlenek maradjunk eleink örökségére!
FELELŐSEK vagyunk azért a kincsért, amit nagyszüleinktől örökül kaptunk.
Őrizzük hát szeretettel és alázattal.
Néha kicsit háttérbe kell szorítanunk a SAJÁT érdekeinket és az önzésünket - csak akkor leszünk méltók a saját gyermekeink, unokáink tiszteletére....Mert egy olyan közösségben, mint a LOCHBERG REGIONÁLIS TÁNCCSOPORT a "MI" gyakran fontosabb, min az "ÉN"!
 

És most következzen azoknak a listája, akik 2003. OKTÓBER 3-án 18 órakor ott voltak a Német Házban és kinyilatkoztatták egy ünnepi gyűlés keretein belül, hogy együtt akarnak működni és hogy létre akarnak hozni egy NÉMET NEMZETISÉGI IFJÚSÁGI KÖRT, melynek több minden is a célja volt:
- egy sváb tánccsoport létrehozása ( ez lett a 2004. januárjában megalapított LOCHBERG REGIONÁLIS TÁNCCSOPORT, mely magában egyesítette az alábbi célokat) 
-egy német irodalmi kör létrehozása
- egy német nemzetiségi hagyományőrző munkaközösség felállítása
Wéber Krisztina
Sallai Sarolta
Csaba Melinda
Csaba Attila
Ábel Anikó
Bokodi Barbara
Fuchs Orsolya
Molnár Péter
Fuchs Ágnes
Dippold Márton
Nánássy Eszter
Unyi Katinka
Emmer Ildikó
Szűcs Borbála
Kristály Szilvia
Kristály Zsuzsanna
Balog József
Miklós Erika
Tönköl Tamás
ifj.Faragó Marika 
Fuchs Sandra Titanilla
majd a következő gyűlésen már csatlakozott
Szűcs Viola
Szűcs Boglárka
Bokodi Sándor 
Bitter Niké
Ez a 25 ember(akkor még gyermek és fiatal) szervezte meg november 8-án aztán a Német Nemzetiségi Ifjúsági Bált, hogy gyűjtsünk a viseletekre. A bált a Lustige Spatzen játszotta. Fellépett a mányi, dunaharaszti  NIHD és pilisvörösvári tánccsoport.
Ennyit a visszaemlékezésről. Nekünk ez a csoport az életünk, a gyermekünk...de talán másoknak is...szeressétek hát és viseltessetek az alapító gondolatokhoz és ahhoz a felbecsülhetetlen értékhez, amit ez a csoport képvisel HŰSÉGESEN és ALÁZATOSAN. 

Fuchs Sandra Titanilla

 

 volker-bouffierrel-wettenbergben.jpg