Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvét Zsámbékon

2011.05.04

locsolkodok.jpgA gyerekeket bevezetni a hagyomány világába nagyon érdekes, örömteli, ámde mindenképpen jó pedagógusi képességeket igénylő dolog. A fiataloknak nagyon fontos az, hogy hiteles legyen az ember, hogy önmaga is szeresse és tisztelje, amit csinál. Ezek nélkül a gyermekeknek minden csak egy kötelező különóra vagy egy újabb, unalmas foglalkozás. Nagy örömmel tölt el, hogy nálunk ez nem így van. A gyerekek kíváncsisággal jönnek a tánc melletti, hagyományőrző foglalkozásokra is és jó látni, hogy örömet okozunk nekik, melyről később is beszélnek egymást közt. Nem győzöm nekik is hangsúlyozni, hogy a sváb tánc is csak egy része egy hatalmas kultúrának, amit egyszer majd nekik kell továbbadniuk, épp úgy, ahogy most mi is ezt tesszük.

Minden évben már hetekkel előre megkezdődnek az előkészületek, hogy húsvétkor minden gördülékenyen korpusz.jpgmenjen. A helyi és regionális újságokba bekerülnek a meghívók, a cikkek, hogy az emberek lássák: egyesületünk hagyományőrző tevékenysége mindenki előtt nyitva áll és mi annál jobban örülünk, minél többen részt veszenk ezeken a bensőséges kis "programokon" . Édesanyámmal bevásároljuk a kakaót, teát, kalácsot, vajkrémet, a tojásokat, a festékeket, a szendvicsekhezvalót és még hosszan sorolhatnám a kellékeket. Megrendelem a lovaskocsikat. Próbálunk rábírni ( jó kapcsolatunkra építve - és több közös külföldi útjaink során szövődött barátságunkra alapozva ) egy régi ismerősnek számító zenekart, hogy jöjjön el húsvét hétfőn reggel. Sajnos idén hiába kerestem meg a Biatorbágyi Fúvós Kispartit még januárban ezzel a kérésemmel, április elején lemondták, így elég nehéz helyzetbe keültünk, hiszen a locsolkodáshoz elengedhetetlen a zene és mi nagyon számítottunk rájuk. De aztán, derült égből villámcsapásként ért a jóhír, hogy Benedek Péternek köszönhetően a budaörsi Friedrich Kapelle örömmel elvállalta a zenélést (annak ellenére, hogy 4 nappal előtte jutottunk el hozzájuk ). HÁLÁS KÖSZÖNET ÉRTE NEKIK mégegyszer!

Szombaton  zsámbéki sváb festett bútorok motívumaival díszített tojásokat készítettünk. A gyerekek már a múlt évben is élvezték, hogy kiélhetik kreatív hajlamaikat és hogy az eddig szimplán tulipán, rózsa, rozmaring szimbólumokról ősi történeteket hallhatnak. Két órával, néhány tál popcornnal és sütivel később hazaindult a csapat, táskájukban azokkal a díszített tojásokkal, amiket az őket hétfőn meglocsoló fiúknak fognak ajándékozni.

harmatszedes.jpgHúsvét reggele a Lochberg tánccsoportnál évek óta korán kezdődik. Ez az egyik legszebb, legmisztikusabb hagyomány, amit őseink ránk hagytak és mi azóta is alázatosan megőrzünk, amíg csak tudjuk. A régi zsámbékiak teljes csendben mentek fel a Kálváriára még napfelkelte előtt. Magukban imákat mondtak a megfeszített Krisztushoz. A húsvéti harmatnak gyógyerőt tulajdonítottak és mivel a harmat az "égből jön", ezért szentségéhez sem fért semmi kétség. A Kálvárián közös imádsággal köszöntötték a feltámadt Krisztust  és keresztet vetettek a harmattal. Egyesek szerint ezt a szokást csak asszonyok gyakorolták, de dédnagymamám elbeszélése szerint üknagypapám, aki előimádkozó volt, gyakran vett részt ezeken. A lényeg, hogy a 21. században hagyományaink törékenysége és veszendősége nem engedi meg számunkra, hogy bárkit is kirekesszünk és csak örülhetünk, hogy évek óta sokan vesznek részt ( a tánccsoportunk tagjai természetesen viseletben ) ezen a különlges szertartáson. Idén a gyerekeknek azzal is a kedvében szerettünk volna járni, hogy sok meglepetést rejtettünk el  távolabb a fűben, amit a harmatszedés után nagy kedvvel kerestek meg. A reggel a Hársfa utcában folytatódott, ahol az évek óta hagyományos húsvéti reggeli keretében vendégeltük meg a gyerekeket és szüleiket.

Másnap 8:45-kor már a budaörsi zenészek csapata fogadott minket az iskolánál. Biztonságképp Harsányi Petra tamadas.jpgapukájánál még bevásároltunk egy-két üveg szódát, ha netán túl sok lenne a meglocsolnivaló lány. A lovaskocsik is megérkeztek. Csatári bácsi és Dundi a maga kényelmes tempójában érkezett, Csatári Csabi szürkéi viszont annál tüzesebbek voltak. 15 lány várta, hogy a srácok megérkezzenek, elmondják a tradícionális húsvéti locsolóversüket és feltegyék azt a költői kérdést, hogy "Szabad-e locsolni"? A Friedrich zenekar megállás nélkül végigzenélte egész Zsámbékot, annak ellenére, hogy volt közülük, aki aznap éjjel jött haza báli zenéléséről. A zsámbékiak csodálkozva, házuk elé kiállva, ki-ki fényképezve, videózva nézte a menetet. A lányok és szüleik becsületére legyen mondva, hogy mindenhol bőséges vendéglátás várta a locsolkodó menetet. A fiúk pedig örömmel locsolták meg párjaikat és néha véletlenül egymást :) Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Mikor a fiúk engem is meglocsoltak a Hársfa utcában, akkor kezdett csak rá. Mint nemrég megtudtuk  a lányaink betartották azt a hagyományt, miszerint: kedden a lányok  locsolkodnak és valóban el is mentek és visszaadták a fiúknak.

Ismét sokan együtt voltunk, együtt készültünk erre a szép keresztény ünnepre, mely annyi szép tradíciót is megtartott a századok folyamán. A hagyományok még nem vesztek el...reméljük a gyerekek is majd úgy adják tovább, mint ahogy nekünk is nagyszüleink.

Alább megnézhetik a locsolkodásról készült videóinkat:

Az első locsolás Rékáéknál, még kicsit bátortalanul:

www.youtube.com/watch

Majd Kovács Lilláéknál:

www.youtube.com/watch

Majd a fiúk tiszteletüket tették Jencsik Ildiéknél:

www.youtube.com/watch

Fúvószenés húsvét hétfő:

www.youtube.com/watch

Könyörtelen locsolás Szente Hannáéknál:

www.youtube.com/watch

Csatári Kriszti locsolása a nagypapája külön kérésére:

www.youtube.com/watch

Locsolkodás a Hársfa utcában, ahol Zsombi nyuszit is fog:

www.youtube.com/watch

 

 Hálás köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a Húsvéti hagyományaink megőrzéséhez és köszönet a  Lochberges szülőknek is, akik elhozták gyermekeiket a programokra és készültek a locsolkodásra.

Köszönet illeti még :

Csatári Istvánt és Csatári Csabát, akik a lovaskocsikat biztosították

Benedek Pétert és Benedek Ágnest, akik a zenekart elhozták nekünk Zsámbékra és akik ellátásukról gondoskodtak

a budaörsi Friedrich zenekart, akik az utolsó pillanatban beugrottak és tették ezzel még szebbé a gyerekek és a zsámbékiak húsvétját

Fuchs Tibornét, aki nagyon sokat dolgozott értünk még húsvétkor is

és mindenkinek, aki bármilyen aprósággal hozzájárult a Lochberg Tánccsoport húsvéti rendezvényeihez!

 

 

friedrich-zenekar.jpg

 

 

A Friedrich zenekar és a locsolkodók a térzenén

 

 

lovaskocsin.jpg

A lovaskocsin

 

 

harmatszedeskor.jpg

 

 

Ima harmatszedés előtt a zsámbéki Kálvárián

 

husveti-reggeli.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsvéti reggeli

hannaknal.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hannáéknál locsolás után

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.