Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EUROPEADE 2010 - Bozen

2010.08.10

A legnagyobb folklórfesztivál

 

EUROPEADE 2010 Bozen / Dél Tirol

 

 

 

Kép 47 évvel ezelőtt Antwerpenben rendezték meg először az EUROPEADE-t, akkor még csak néhány csoport részvételével.

Idén az olaszországi autonóm tartomány, Dél-Tirol vállalta magára, hogy 5 napon át otthont ad 203 folklórcsoportnak, akik Európa minden országából özönlöttek ebbe a földi paradicsomba. Immár egy éve készül a város, hogy több, mint 150 régió, nemzet és nemzetiség táncosait fogadja. Az EUROPEADE-t általában „szívünk Európájaként” szokták emlegetni, hiszen itt mindenki békében él, zenél, táncol, dalol egymás mellett és egymással. A 47 év folyamán a legnagyobb európai folklórfesztivállá nőtte ki magát ez a rendezvény.

Külföldön nagyon sok TV társaság és több száz újságíró követi figyelemmel az 5 nap eseményeit. Arról nem is beszélve, hogy népművészek ezrei vágynak évről-évre az Europeade-városba, mert akit egyszer megérint az a népeket összekötő és felszabadító érzés, amit egymás kultúrájának megélése jelent, az menthetetlenül rabja lesz ennek a fesztiválnak.

 

Így történt ez velünk is, akik 2006-ban Spanyolországban először vettünk részt a folklór Európa bajnokságán – ahogy a fesztivált nem hivatalosan nevezik. Majd jött Dánia és Svájc, mint fesztiválhelyszín. Litvániát a múlt évben kihagytuk, mert annyi külföldi fellépésünk volt, hogy nem futotta volna a 4000 km-es túrára. Idén viszont bekerülhettünk abba a szűk keretbe, akik Magyarországot képviselhették EGÉSZ EURÓPA előtt. 

Kép Így történt, hogy a budajenői Ringlein Tánccsoport, az Adlersteiner zenekar Pilisvörösvárról és a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport nyakába vette Európát. Az utunk hosszú volt odáig, hiszen először a németországi Gaildorf felé vettük az irányt. Az odavezető úton megálltunk ULM-ban, hogy megnézzük a Dunamenti Svábok Központi Múzeumát és megcsodáljuk az Ulmer Schachteleket( terményszállító hajókat), mellyel sváb őseink 300 évvel ezelőtt útra keltek egy ismeretlen, a törökök által feldúlt vidékre, mely később az otthonukká vált. A múzeumi nézelődés után megmásztuk a világ legmagasabb templomtornyát is. Gaildorfban aztán nagy szeretettel fogadtak minket. Hivatalosak voltunk az idei Floßfestre, amely a városon átfolyó Kocher folyó ünnepsége. Vasárnap 4 órás műsort adtunk, melyet olyan hírverés előzött meg, hogy még 50 km-es távolságból is eljöttek emberek csak hogy lássák csoportjainkat. Megkoszorúztuk a gaildorfi temetőben az elhunyt kitelepítettek emlékkeresztjét is, hiszen Gaildorfba 1946-ban Budajenőről több, mint 150 embert telepítettek ki.

Kép Vendéglátóink megmutatták nekünk a varázslatos Schwäbisch Hallt, voltunk strandolni, hajókáztunk a Kocheren  és egy high-tech kilátóról nézhettünk szét a környéken. A polgármester úr, Ralf Eggert, külön figyelmet szentelt az ott tartózkodásunk alatt a csoportunknak és megígérte, hogy szeptemberben ismét találkozunk.  Ilyen élményekkel érkeztünk az Europeadera. A szervezés ismét kitűnő volt. Lélegzetelállító, ahogy a Dolomitok körbeveszik Bozen/Bolzano városát. Csütörtökön megnéztük a várost 1500 méter magasból, ahová felvonóval ment fel az egész csoport. Majd este részt vettünk a nyitóceremónián, amelyen 2500 fellépő műsorának színes látványát élvezhettük. Pénteken két városi fellépésünk is volt. Mind a kettő óriási sikert aratott. Egyszeri élmény volt fellépni a XIII. századi, középkori, festett épületek között és élvezni az emberek érdeklődését.

Kép Szombaton reggel Bozen egyik legszebb palotájában került sor ajándékaink hivatalos átadására. Itt egy-egy ajándékot nyújtottunk át az Europeade-Komitee elnökének, Bozen város főpolgármesterének és a szervezőbizottság elnökének. Csoportunk nagyon sok elismerést kapott mind Peters Brunotól, mint az Europeade magyar alelnökétől, Sztanó Héditől, aki elmesélte, hogy genfi kulturális attaséként is sok jót hallott a SVÁB ESKÜVŐRŐL. Majd sor került a csoportok szemléjére.

2 és fél kilométeres felvonuláson mutatkozott be a 203 együttes Bozen Kép városa és az érdeklődők ezrei előtt. Páratlan látvány volt, ahogy Európa végigvonult a Walter von der Vogelweidéról elnevezett téren és a 800 éves dóm nyíló virágai lélegzetelállító hátteret adtak ennek a színpompás, több kilométeres menetnek, amelyben büszkén vittük a magyar zászlónkat. Este mindenki felszabadultan táncolt Európa legnagyobb BÁLJÁN, az EURÓPA BÁLON, melyen félórás váltásokban zenélnek a résztvevő nemzetek zenekarai. Vasárnap ismét rajtunk volt sor. A záróceremónián léptünk fel a solymári Herbstrosen Tánccsoporttal.Kép

A stadion, melyben az est zajlott tombolva tapsolta végig azt a 3 percet, míg ezzel a tánccal átadtuk népcsoportunk és hazánk üdvözletét Európának. Büszkén, integetve és boldogan vonultunk le. És 10 nap után örömmel tértünk haza szeretteinkhez.

 

Köszönetet mondunk dr. Szűcs Lajosnak Pest Megye Önkormányzatának elnökének, aki hozzájárult az útiköltségünkhöz. Sajnos Lovas Lajos, Zsámbék polgármestere nem talált minket és az eseményre való kijutásunkat támogatásra méltónak.

Kép

A Herbstrosen Tánccsoporttal és Manninger Miklóssal, aki a Schnell Polka című koreográfiát készítette - A kép címe viccesen:  Egy lépcsőnyi sváb

 

 

Kép Ez volt Bozen történelmi városrészének kezdete. Háttérben a híres Dolomitok és az Ötzi Múzeum.

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

Csoportkép rólunk a Via Resián, ahol óriási sikert arattunk és amelyre elhívtuk a solymári Herbstrosen, hogy közös műsort adjunk, mert ők szervezési hiba miatt nem kaptak utcai fellépést. Hát igen, az Europeade szellemisége főleg az Europeaden kell, hogy érvényesüljön. Ezt sajnos több csoport nem így gondolta.

 

 

 

 

 

Kép

Büszkén vittük a menetben a magyar zászlónkat és felemelő érzés volt alatta vonulni egész Európa szeme láttára

 

Kép Az úton Bozen felé Gaildorfból ilyen tájakon keresztül vezetett utunk. A kép háttérkép is lehetne ....

 

 

A mappában található képek előnézete EUROPEADE 2010 Bozen/Bolzano Dél-Tirol

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.