Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óriási siker volt a Farsangtemetés és a Bál

2010.05.13

Egy település, főleg az olyan híres, mint Zsámbék sok mindenre büszke lehet. Például a híres Romtemplomára, a Napórás Iskolára, páratlan múzeumaira, kulturális rendezvényeire, egyesületeinek pezsgő életére és van még valami, amire Zsámbék különösen büszke lehet: a gyönyörű, egyedi, karakteres NÉPVISELETÉRE. Ez az a viselet, melyben a Lochberg Tánccsoport is színpadra lép. Ebben a ruhában választottak ki minket 2006-ban Európa legnagyobb folklórfesztiválján, MAGYARORSZÁG REPREZENTATÍV csoportjának. Ennek a viseletnek ( és ennek különböző fajtáinak ) továbbéltetéséért szerveztünk március 13-án egy jótékonysági rendezvényt a Premontrei Iskolában. Köztudott, hogy múlt év óta nagyszámú „Utánpótlás” csoportot is működtet a Lochberg Tánccsoport. Szeretnénk, ha a június 5-én megrendezésre kerülő ZSÁMBÉKI SVÁB ESKÜVŐN, melyre Gerlingenből és Nattheimből is nagyon sok zsámbéki érkezik haza, a gyerekek már szép zsámbéki ruhákban vehetnének részt.

Március 13-án több, mint 230 vendég és 70 fellépő jött el közel s távolról és támogatta jelenlétével ezt a rendezvényt na és persze a zsámbéki gyerekek viseletének megvarratását! Nagy örömünkre szolgált, hogy több zsámbéki képviselő is megtisztelt minket jelenlétével, eljött hozzánk Horváth László alpolgármester úr, a Zichy Miklós Általános Iskola igazgató asszonya, Kovács Mária és Kalmár Pál úr a kulturális bizottságtól. De támogatott minket jelenlétével Csenger-Zalán Zsolt és Keller László is.

A színes műsor tele volt újdonságokkal, meglepetésekkel. A Lochberg Tánccsoport két új táncost is avatott( Kiripolszki Nellit és Kovács Bettinát), akik nagyon ügyesen helytálltak első fellépésükön. Az Utánpótlás csoportunk 2 gyermekjátékot adott elő Baranyából és Szente Hanna ismét megörvendeztette a közönséget német nyelvű kiemelkedő előadókészségével, mellyel már több díjat is nyert! Csoportunk régi barátságot ápol a pilisszentkereszti PILIS Néptáncegyüttessel, akiket Urbanics László neves koreográfus, a régi Állami Nemzetiségi Együttes neves táncosa vezet. Lendületes táncaik lenyűgözték a közönséget. A budajenői Ringlein pedig egy osztrák „boarischerrel” örvendeztettek meg minket, melyet ottani népviseletben adtak elő és amely bővelkedett akrobatikus elemekben. A fellépések után pedig olyat láthatott a közönség, melyet Zsámbékon még azóta is emlegetnek: a tánccsoport ifjai egy régi sváb „Farsangtemetést” adtak elő sváb-magyar kevert nyelvezettel. A siker elsöprő volt.

Az est folyamán a Mondschein Kapelle szórakoztatta a közönséget. A fiúk nem csak a sváb zene mesterei, hanem minden más zenei műfajban otthonosan mozognak és igényes előadásmódjuk óriási hangulatot teremtett. A rendezvényről riportot készített az MR4, mely március 16-án került adásba. Aki lemaradt az „Farsangtemetés Zsámbékon” és „Böhmischer Traum Zsámbékon” címszavak alatt bepillantást nyerhet a www.youtube.com videómegosztó portálon.

A viseletek megvarratásához majdnem a fele összeg a bál bevételeiből rendelkezésünkre áll. Szeretnénk Önöket megkérni, amennyiben módjukban áll TÁMOGATNI csoportunkat a gyerekek viseleteinek megvarratásában, segítsenek. Ne feledjék ezzel is Zsámbék gyarapodik, a zsámbéki kultúra gazdagodik.

Számlaszámunk : OTP Bank Budakeszi : 11742348-20016021  - kérjük megjegyzésként írják rá, hogy a ZSÁMBÉKI VISELETÉRT.

Köszönjük Sok Éva igazgató asszonynak és Ágnes nővérnek, hogy rendelkezésünkre bocsátották a Premontrei Iskola tornatermét. Köszönet illeti a táncosok szüleit és mindazokat, akik tombola felajánlással vagy bármely más módon segítették rendezvényünket!

 

A mappában található képek előnézete Jótékonysági bál-Farsangtemetés/Faschingsbegrabung

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.