Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hutzelsonntag Óbányán

2012.02.07

ÓBÁNYAI HUTZELSONNTAG – TÜZESKERÉK-GURÍTÁS – FEUERRADROLLEN IN ALTGLASHÜTTE

2012. február 26.

 

Helyszínek, programok, látnivalók

Délelőtt 10 - 14 óráig:

Olvasókör (Fő u. 70.) területén: Természetes élelmiszerek és kézműves kirakodó vásár és kóstoló; Termék-bemutatók, ismertetők, filmvetítés;

Öreg bolt: Mocorgó Játszópark – játszóház;

Kultúrház (Fő u. 68.): Fazekas-kiállítás és Helytörténeti Gyűjtemény - Bemutató a Roll család svábruha gyűjteményéből;

Pécsvárad, Kossuth térről 11 órakor indul a 8. Tűzkerék-túra Dr. Novotny Iván vezetésével;

Délután 14 – 19 óráig:

14 óra – Platin Kapelle sétakoncertje az Olvasókörtől a Hutzelsátorig;

Hutzelsátor – Óbánya, parkoló: Természetes élelmiszerek és kézműves kirakodó vásár és kóstoló;

15 órától bábszínház: Ördögszekér Kompánia előadása;

17 óra: Pécsváradi Ifjúsági Fúvószenekar menetzenéje a Jéhn-kocsmától a Hutzelsátorig;

A rendezvény jó hangulatáról gondoskodik a Pécsváradi Ifjúsági Fúvószenekar és a bólyi Platin Kapelle.

Az esti 6 órai harangszó után: GURUL A TÜZESKERÉK!

 

A hagyomány leírása:

Újjáéledt sváb hagyományunkat idén is megcsodálhatják az érdeklődők, mikor is az est beálltával legurul a "Tüzeskerék" - "Hutzelrod" - a hegyről. A néphit szerint amerre a kerék gurul, arra várható az évben a jobb termés.

2011-ben először Mecseknádasd felé gurult, majd egy éles kanyarral visszatért Óbánya felé és egészen a patakig száguldott.

A kerék megállása sajnos lemaradt a felvételről, mivel óriási sebességgel felénk indult el és jobbnak láttuk menekülőre fogni :Ddr. Wild Katalin így ír a szokásról:
Böjt első vasárnapját (Sonntag Invocavit), a csonkavasárnapot, néhány Mohács környéki baranyai faluban „aszalt gyümölcs vasárnapjának" (Hutzelsonndok) nevezik, mert ezen a napon minden házban ettek főtt aszalt gyümölcsöt. A fiúk és a legények délután vagy este házról házra jártak és dalokat {Hutzellied) énekeltek, melyek közül a „Komm Siljus, komm Erwus mit Hutzelbrüh geschmälzt" kezdetűt - csekély eltérésekkel - majdnem minden környékbeli faluban ismerték. A jókívánságok előadásáért, melyet „Hutzelsingen"-nek neveztek, a fiúk pénzt, aszalt gyümölcsöt, fánkot vagy almát kaptak. A német nyelvterületen ezt a szokást Fulda környékén ismerik.

E nap délutánján a legények felmentek a falu közelében található domboldalra, ott fát, rőzsét és kukoricaszárat hordtak össze. Amikor besötétedett, meggyújtották a tüzet (Hutzelfeuer) és a szalmával körbefont, fáklyákra emlékeztető botokat-vagy összekötözött kukoricaszárakat. Ezekkel a "fáklyákkal" szaladtak át a vetésen, közben köröket és kígyókat írtak le velük a levegőben. A szokást fáklyaégetésnek (Pläsprenne) is nevezték. Némely faluban régi, szalmával átkötözött kerekeket is hajtottak a hegyre, ott meggyújtották, majd leeresztették őket a faluba. A tüzes kerekek (Hairäder v. Hellräder) útja a völgyben folyó patakban vagy a mezőn ért véget. Az estét az egész falu az utcán töltötte, nézte a tüzet, amely a késő esti órákig égett. Az elmúlt években egyre több településen újították fel a tűzgyújtás szokását. A tüzeket a domboldalon vagy a pincesoron gyújtják meg. Óbányán a legények csak este, a tűzgyújtás után jártak házról házra, hogy előadják a fent említett mondókát. Azt követően az egyik legény még egy másik rigmust mondott.

Az alábbi videón azt a sváb mondókát láthatjátok, amit a tűzgyújtó és a tűzkerék gúrító férfiak-fiúk mondanak, miközben kisebb tüzes fahasábokat hajítanak le a délután folyamán a völgybe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.