Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mi zsámbéki Szent Erzsébetünk

2009.11.19
Árpád-házi Szent Erzsébet (1207-1231), e kedves és kedvelt szentünk észrevétlenül vált Európa és a keresztény világ egyik legnépszerűbb nőalakjává. Odaadó szeretete, gondoskodása és önmegtartóztatása példaértékű. Zsámbékon is sok helyen állítottak neki emléket eleink, hogy tiszteletét minél inkább erősítsék a szívekben.

Kép

Ő az! Ilyen óvón és szeretetteljesen nyújtja felénk kezét végső nyughelyén Marburgban, ahol még egy katedrálist is emeltek tiszteletére. Szent Erzsébet földi pályája 24 évesen ért véget. A Jóisten talán úgy ítélte, ő már megtette, ami számára el volt rendelve. Mikor halála után 1235-ben szentté avatták, már javában az ő nevét zengte Európa, ha az irgalmasságról beszéltek vagy a szegények gyámolításáról regéltek. Ez a fiatal királylány kórházat tartott fent, szerető feleség, gondoskodó anya és állhatatos keresztény volt. Bár négyéves korában elhagyta Magyarországot és hazája által gyűlölt anya (Merániai Gertrúd) lánya volt, mégis ő Magyarország szentjeként vonult be a köztudatba és vált Türingia és Hessen tartományok patrónájává.

 

Kép

 A    MARBURGI SZENT ERZSÉBET TEMPLOM

 

Zsámbékon a "Kastélykápolnában" állt a Mária oltáron a rózsacsodát elénk táró Erzsébet-szobor. De a barokk templomunk egy szent-erzsebet-zsambeki-szobra.jpgharangja is Szent Erzsébet és Szent Miklós nevét viselte (az adományozók gróf Zichy Miklós és felesége Berényi Erzsébet voltak). Több zászlón is megörökítették a régi zsámbékiak egyik kedvenc szentjüket. Nemrég Németországból visszakerült Zsámbékra egy német-magyar nyelvű egyházi zászló, amelyen szintén Erzsébet látható és ami 2007-ben, az Erzsébet évben egy éven keresztül a templomban volt kiállítva. 1936 óta pedig gyönyörű ábrázolása látható a plébániatemplom főszentély feletti boltívén. És ha feltekintünk a Mária oltárra a mai napig felfedezhetjük őt. Kevesen emlékeznek már hogy neobarokk szobrocskája a kastély egyik fülkéjében állt (a medence és a tornaterem között.) Régen nagyon sok lány viselte az  Elisabeth keresztnevet. Ez is tükrözi, hogy mennyire kedvelték a zsámbékiak e szerény árpád-házi szentünket.

 

 

3217_hl_elisabeth.jpg

Egy személyes történetem is fűződik hozzá, amiért én különösen szeretem őt. Még 2000-ben, mikor alig 16 éves ifjúként távol éltem a hazámtól és a szeretteimtől (akárcsak ő) gyakran eljártam vasárnapi misékre az überlingeni (Bodensee)  templomba. Valamiképp vígaszt kerestem a sok nehézségre, a lelkem fájdalmait próbáltam ott enyhíteni, amit a mérhetetlen honvágy okozott. Bármennyire is szeretem Németországot, az első idők nagyon nehezek és embertpróbálóak voltak ott, még számomra is. Mikor először léptem be a templomban a mise már elkezdődött, ezért jónak láttam nem előremenni a padokig, így megálltam annak a pompás, gótikus templomnak a hátsó részében egy  öreg oszlop mellett... Elgondolkodtam, hogy milyen egyszerű lenne hazamenni, itt hagyni a honvágyat és mindent, ami bántott. Már majdnem a könnyeim kezdtek potyogni, mikor felnéztem az oszlopra és ott állt Ő!      A MAGYAR SZENT. Nyugodt mosollyal, kezét óvón felém nyújtva állt előttem Árpád-házi Szent Erzsébet. Aki hisz a jelekben, annak szerintem nem kell tovább mesélnem. Megértettem az üzenetet és abban a pillanatban átértékeltem mindent. Közel éreztem magamhoz azt az embert, azt a szentet, aki majdnem 800 éve halott volt, de szelleme, tisztelete és üzenete még mindig köztünk, bennünk él.

Mind a ketten távol éltünk a hazánktól és mind a kettőnknek küzdeni kellett az igazunkért, hogy azt tehessük, amire hivatottnak érezzük magunkat. Sosem felejtem el azt a 9 évvel ezelőtti vasárnapot. Hogy Szent Erzsébetnek köszönhetem-e vagy sem, nem tudom, de életem egyik legszebb és legmeghatározóbb évét töltöttem aztán Némethonban, ott ahol ez a szeretetteli, irgalmas, árpád-házi szentünk nyugszik.

 

Kép

 

          2009-ben a zsámbéki Lochberg Tánccsoport ellátogatott Marburgba a Szent Erzsébet templomba, melyet Erzsébet sírja fölé emeltek
 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szakmarjanos@freemail.hu

(Dr Szakmár János, 2009.12.19 12:29)

Leányvárnak is Szent Erzsébet a patrónusa.A Leinwarer Zeitung 2009/11 számában a legbecsesebb magyarországi ereklyéjéről olvashatnak./Szent Erzsébet botja/ Interneten először Leányvár honlapja majd onnan tovább a Leányvár Újságra majd annak jelzett számára kattinthatnak.Az írás a 9.oldalon található. Örültem a szép hagyományápolásuk láttán.További jó munkát.