Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Martini kummt mi'm Schimmö"

2013.11.11

 "Márton jön a fehér lovon"-mondogatták régen Szent Márton napján a zsámbékiak. És hogy miért mondták és ki is volt Szent Márton és miért volt a középkor legnépszerűbb szentje? Következő kis összefoglalónkból megtudhatják! 

 

szent_marton_0.jpg

A zsámbéki svábok által ilyenkor gyakran elismételt 'Martini kummt mi'm Schimmö' annyit tesz, hogy Szent Márton fehér lovon jön. Őseink azért mondogatták ezt Márton nap előtt, mivel november 11. körül lehett számítani az első hóesésre, de legalábbis az első kemény fagyokra.  Az emberek megérezték a tél közeledtét és mivel a legtöbben a mezőgazdaságból éltek fontos dátum volt ez számukra, hiszen ekkor zárult a gazdasági év. Erre a napra még a leglustább fonónőnek is illett legalább három motringgal készen lennie. Szent Márton napján a zsámbéki iparosok libasültet ettek, melyet Lichtapraadl-nak vagyis Lichterbratennek - a fényesség sültjének neveztek.  Egyébként Szent Márton napján más szokást nem tartottak eleink, nem volt sem lampionos felvonulás, sem a Németországban még máig népszerű tűzgyújtás. A zsámbéki szabó-céh viszont patrónusának tekintette a szentet, valószínűleg a köpenyosztás legendája miatt. 1853. május 26-án még egy zászlót is szenteltettek tiszteletének. A zsámbéki Keresztelő Szent János plébániatemplom is őriz egy kis relikviát a szenttől, mely már 1763-ban a közösség birtokába került. 

De ki is volt Szent Márton, akinek nevét sok-sok zsámbéki viselte generációkon keresztül, hiszen a Martin egy gyakori keresztnév volt, melyet Martl-nak becéztek. 

"Szent MártonRómai Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. utáni 316-os vagy 317-es évben. Szülei pogányok voltak. Családja jómódú, apja katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így telepedett le Itáliában. Gyermekként Ticinumban (maPávia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást. Szülei ezt nem nézték jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy gyakorló csapatnál szolgált, 19 évesen lett valódi katona. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett. 

341-ben barbárok támadtak Galliára. Az uralkodó személyesen biztatta katonáit, megajándékozta őket. Márton nem akarta elfogadni az ajándékot: eddig a császárt szolgálta, mostantól Istent akarja szolgálni. Az uralkodó gyávasággal vádolta meg, válaszul Márton másnap fegyverek nélkül akart a csatába indulni. Az ütközetre végül nem került sor, a frank uralkodó békét kért a császártól. Ez nagyon meglepte az embereket, csodának vélték. Ezután 341-ben kilépett a seregből, és Poitiers-be ment. 355-ben Iulianus caesarral Galliába ment, majd visszatért szülei földjére. Édesanyját megkeresztelte, de apja megmaradt pogánynak.

4. században megerősödött az eretnek ariánus mozgalom. Mártont elűzték Savariából. Ismét Itáliába távozott, Milánóba ment, azonban az ariánusok innen is elűzték. 360-ban megszűnt a veszély, és visszatért Galliába. Itt a falvak lakóinak a térítésével foglalkozott. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték."

A bejegyzést üknagyapám édesapjának, a piliscsabai Martin Brenner emlékének ajánlom!

Forrás:

Saját gyűjtés és M.A. Jelli: Schambek II. című könyve

Szent Márton élete: www.wikipedia.hu

Képek forrása: www.martonnap.hu

 

Érdekes összefoglalóját találjátok a Szent Márton napi magyar és európai szokásoknak az alábbi linken:

mult-kor.hu/cikk.php

 

marton.jpg