Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mentsük meg régi temetőinket!

2013.11.14

 FOGJUNK ÖSSZE TEMETŐINKÉRT, ŐSEINK EMLÉKÉRE!

 


Ön megmentené a sírkertet, amelyben még Erkel Ferenc rokonai is nyugszanak? De az egyik elfeledett zsámbéki nekropoliszban alussza örök álmát a két háború közti időszak legismertebb népi bestseller írója, Faul-Farkas János is. Zsámbékon a jelenlegi (Romtemplom feletti) temetőn kívül még 3 teljesen elhanyagolt műemlék értékű temető van páratlan faragású sírkövekkel. A legidősebb kő még az 1780-as évekből származik és a Kapellen-Friedhofban áll, nem messze a Zichyek intézőjének sírjától. A páratlan német sírversekkel ellátott kövek mellett jópár magyar sírt is találunk, melyekből a mai napig kiolvasható azoknak az embereknek az élettörténete, akik egyszer ezen a földön, Zsámbékon éltek és haltak. A Lochberg Tánccsoporttal már megpróbáltuk kitakarítani legalább az egyik temetőt, de megfelelő gépek nélkül sajnos csak ideig-óráig van látszata az emberfeletti erőfeszítésünknek. Pedig érdemes lenne...és őseink emléke ennyit megérdemelne. Épp ezért támogatjuk minden erőnkkel a mostani kezdeményezést, mely ezen temetők takarítására és megmentésére irányul.

A Zsámbéki kulturális kerekasztal felhívása temetôink takarítására!!!
Zsámbék Város Önkormányzata, a Zsámbéki Közmûvelôdési Intézet és Könyvtár, valamint a városunkban kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek képviselôibôl alakult meg 2011-ben a Zsámbéki Kulturális Kerekasztal. Legutóbbi találkozónk alkalmával arra a döntésre jutottunk, hogy összefogunk Zsámbék különleges, szép, régi temetôinek kitakarításáért és felajánljuk segítségünket az egyháznak temetôink rendben
tartása érdekében.
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit, aki szívesen csatlakozik kezdeményezésünkhöz, elsô alkalommal 2013. november 23-án, szombaton 9-16 óra között a régi-Új temetô/Neuer Friedhof (Szôlôhegyi út) közös takarításában való részvételre.
Kesztyût és szerszámot mindenki hozzon magával!

Az alábbi linken a Neuer Friedhof jelenlegi állapotáról találnak fényképeket a múlt évből és az idei évből, melyeket a Lochberg Tánccsoport dokumentált:

www.facebook.com/media/set/

 

 

018_kultstatten_und_denkmaler_clip_image002_0003.jpg

Őseink nyelvében Neuer Friedhofként élő temető lesz az első akciónk helyszíne. Még az 1960-as években is jó állapotban volt, mára azonban nagyon elhagyatott, több sírt kidöntöttek vandálok, a növényzet pedig borzasztóan elburjánzott. Sok sír pedig önmagától dől be. Fotó: Néprajzi Múzeum

 

2013-10-26-2540.jpg

Ilyen a jelenlegi állapot a Neuer Friedhofban, a Szőlőhegyi úton.

 

2013-10-26-2560.jpg

Azért vannak, akik a mai napig rendben tartják családi sírköveiket. Martin Brenner(1858-1924), egykori zsámbéki polgár sírja.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Zsámbék.

(Buday Éva, 2013.12.01 21:51)


Dicséretes a munkátok. Hálásak lehetünk mindnyájan .
KÖSZÖNJÜK !!!
A Német rokonok is látták az oldalon szorgos és felbecsülhetetlen igyekezetet, hogy őseink emlékét ilyen tiszteletben tartjuk.

temetőink takarítása

(dr. Görög János, 2013.11.14 15:40)

Kedves Szandra

Örömmel hallom a temető-takarítás hírét. Mindegyik temetőben van
rokonom. Nov. l-én ott voltam, de nem tudtam a sírokhoz jutni.
Sajnos koromnál és egészségi helyzetemnél fogva a fizikai munkában nem
tudok részt venni. De ha kell, akár anyagilag is hozzájárulok egy gyűjtés
esetén a takarításhoz.

Üdvözli: Görög János