Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Értékes-Wertvolles

Cikkek

Schambeker Hochzeit

2016.11.13

A Zsámbéki Sváb Lakodalmas immáron negyedjére került bemutatásra idén nyáron. Az esemény több száz látogatót vonzz Zsámbékra. Míg a várva várt film elkészül szeretnénk megmutatni a Lakodalmasból készült koreográfiánkat, melynek ősbemutatója 2015-ben Gerlingenben a 60. Bundesschwabenballon volt, közel 800 báli vendég előtt. 

Auch dieses Jahr war unsere Veranstaltung ein voller Erfolg. Bis aber unser begierter Film über die Hochzeit fertig gestellt wir, wolen wir Ihnen eine Aufnahme über die Choreografie zeigen. Die Uraufführung fand in Gerlingen am 60. Bundesschwabenball im Jahre 2015 statt.

svab-lakodalmas05.jpg

 

A hamut ápolni vagy a lángot továbbadni...

2014.11.05

Van egy csodás idézet, mely gondolatainak mentén próbálunk már évek óta munkálkodni és amely meghatározza tetteink és a jövőbe vetett terveink. 
„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása…” Következő cikkünk ennek a mondatnak mibenlétét és a tánccsoportunk munkájával való kapcsolatát fejti ki.

dscn7678.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Értékes-Wertvolles | Hozzászólások: 0

Aki segít!

2014.10.07

 A mai bejegyzésünk nem lesz szokványos, mert most nem egy beszámoló vagy egy hagyomány ismertetése, de mégcsak nem is egy külföldi Lochberg út leírása következik, hanem egy olyan dolog rövid története, amelyre nemigen van példa a mai világunkban! A Lochberg Tánccsoport egy jótevővel gazdagodott ebben az évben és ezzel a kis írással neki szeretnénk köszönetet mondani!

Kaiser Mária és Ungár József esküvője Piliscsabán 1930-ban.

kaiser-maria-ungar-jozsef-esk-1930-piliscsaba.jpg

 

A csodálatos mányi sváb viselet

2014.02.25

 Ma egy mányi fiatal házaspár képét mutatjuk meg nektek, mert nekünk nagyon tetszik(a kép Mány község weboldaláról származik)! A kép 1910 és 1920 között készülhetett (abban nem vagyunk biztosak, hogy Kirschweng Lajos bicskei fotós készítette-e, de akkoriban ő fotózott sok mányit, mely képek kerete hasonló volt). A fiatalasszonyon szépen megkötött Zipfelschopf van a nyakán pedig fehér "Krezl", mely egy csipkés nyakravaló volt, amit hátul összegomboltak. Ez a környéken karakteresen a mányi, régi sváb viseletre(Mányon az 1920-as években tűnt el a régi viselet) volt jellemző. Fekete 7 gombos rékli van még rajta szép, minőségi csipkével. A rékli és a szoknya állásából látható, hogy pufándlit (Wurst, Hansl) visel az alsószoknyák(min.3 db) alatt. A szoknyán fényes rumburger Fiatelt (Vortuch) kötényt visel. Mivel fiatalasszony, ezért még vízszintes hajtás van a kötényén, később (idős asszonyoknál) ez függőlegesre változott. Szép fehér, szélesen hajtott zsebkendőt tart a kezében. Bőr cipő és sötét harisnya van rajta. A férfin tipikus sváb férfiviselet látható, rövid kabáttal(Janker), magasgallérú sváb inggel, zárt mellénnyel, melyet bal oldalon óralánc díszít, csizmanadrág és kemény szárú csizma még viseletének tartozéka és egy bőkarimájú kalap. Némethné Schnobl Katalin mesélt nekünk sokat a régi mányi viseletről. Hál Istennek odafigyeltünk rá /// Heute zeigen wir euch ein Foto von der alten Maaner Tracht (Maan/Mány ist ein Nachbardorf von Zsámbék, liegt aber im Komitat Fejér). Auf dem Foto (das Foto stammt aus den 1910-1920 Jahren) sehen wir ein junges Ehepaar. Die Trachten und Trachtenteile werden ausfühlich beschrieben. Das Foto haben wir von der Maaner Webseite.

00000476.jpeg

 

Keressük Schmidt Michael munkakönyvét!

2014.02.25

 KERESSÜK! Egy kis érdekesség és kutatás. Michael Schmidt neves zsámbéki kőfaragó sírköveit a Budai-hegyvidék majdnem minden falvában megtalálhatjuk(képünk az 1981-es Jelli-Lugmayer féle Zsámbék/Schambek c. képeskönyvből származik). Volt egymunkakönyve, melybe ezeket fel is jegyezte. A kitelepítéskor ez Németországba került, majd onnan továbbadományozta a Heimatverein Schambek/Zsámbék, most Tübingenben keressük (az ELTE és mi). Akinek van esetleg közelebbi információja róla, jelezze! /// WIR SUCHEN EIN BUCH! Steinmetz Michael Schmidt hat mehrere tausend Grabsteine gemacht. In einem Arbeitsbuch sind alle aufgezählt. Nach der Vertreibung kam dieses Arbeitsbuch nach Deutschland. Der Heimatverein Schambek hat es verschenkt. Wir (die ELTE-Universität Budapest und wir) suchen jetzt das Buch in Tübingen (Institut für donauschwäbische Geschichte). Wer näheres darüber weiss, bitte melden! Vielen Dank! Das Foto stammt von dem Schambek/Zsámbék Bildband von A. Lugmayer und M. A. Jelli.

1618693_413414712138351_1493093087_n.jpg

 

Zsámbéki sváb betlehemes Budapesten

2014.01.23

 Igazi zsámbéki Christkindlspielt láthattak december elején Budapesten a Magyarországi Németek Házában. A Lochberg Tánccsoport ifjú tagjai adták elő a lelkes közönségnek. Az adventi beszélgetésen részt vett dr. Kerner Anna az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyugalmazott vezető főtanácsosa, Heilig Ferenc, a Landesrat múlt évben leköszönt elnöke és Gregor Stratmann atya, a budapesti német nyelvű katolikus közösségtől. Köszönjük Ambach Mónika és a Zentrum meghívását. /// Wir haben im Dezember im Haus der Ungarndeutschen (Budapest) das Schambeker Christkindlspiel vorgeführt. Es waren auch berühmte Persönlichkeiten der Ungarndeutschen  dabei, die über ihre Weihnachtserlebnisse erzählt haben. Unser Christkindlispiel in wunderschönen Kostümen war eine Überraschung. Darüber könnt ihr diese Aufnahme sehen! Liebe Mónika Ambach, danke schön für die Einladung! Foto: Dániel Báder

christkindlspiel.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Értékes-Wertvolles | Hozzászólások: 0

Mentsük meg régi temetőinket!

2013.11.14

 A Lochberg Tánccsoportnak régi vágya, hogy az a 3 nagy területű sírkert, melyben a zsámbéki kőfaragók kezemunkáját még 1780-as sírok is őrzik, és amelyben még jópár régi zsámbéki család ősei nyugszanak, megmaradjon az utókornak. Ilyen unikumot fontos lenne megmentenünk, mert nem sok lehet belőle az országban, főleg olyan amiben még Erkel Ferenc rokonai is nyugszanak.  Idén talán eljön az a pillanat, mikor több szervezet összefogva megpróbálja közös erővel megmenteni legalább az egyiket. Kezdetnek ez sem rossz és bizakodásra ad okot! Első együttes összefogással megvalósuló akciónk napja NOVEMBER 23. 9 óra. LEGYÜNK MINÉL TÖBBEN!

2013-10-26-2533.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Értékes-Wertvolles | Hozzászólások: 2

Zsámbék régen.../Schambek früher

2013.09.26

 Egy zsámbéki képritkaság 1905-ből. A 108 éves képen a zsámbéki Steibli és az etyeki Geng család tagjai láthatók Zsámbékon. Jól megfigyelhetők a régi viseletek, melyeket a brokát anyagok megjelenése előtt viseltek. Ein seltenes Foto aus dem Jahre 1905. Auf dem Bild sind die Familien Steibli (aus Schambek) und Geng (aus Edeck) zu sehen! Man beobachte die alten Trachten!

steibli-csalad-1905-korul_new-page-001.jpg

 

Hazatért a szülőföld keblére

2013.09.18

 Július elején hazaérkezett egy zsámbéki szimbólumokkal festett szekrény ULM-ból a Donauschwäbisches Zentralmuseumból. A csodás bútor a Szent Vendel Ház gyűjteményét gazdagítja immár. Theresia Grosshable (szül. Heinemann) még a '80-as években vásárolta meg a Hajdú-Schwannauer házaspártól, majd ez után Németországba vezetett az útja. Mielőtt a szekrény 30 év után hazaérkezett volna Zsámbékra a következő cikk jelent meg róla Lochberg Tánccsoport facebook oldalán! A cikk németül és magyarul is olvasható.

1922es-szekreny.jpg

 

A nyelv egy életre szóló tőke!

2013.03.14

 "A NYELV EGY ÉLETRE SZÓLÓ TŐKE" - Tegnapi találkozásomkor HABSBURG GYÖRGGYEL, aki a nyelvtanulás és az optimizmus fontosságát hangsúlyozta, eszembe jutott egy riport, melyet az UNSER BILDSCHIRM még Habsburg Ottóval készített 2007-ben, mikor Feked (egy kis baranyai sváb falu) díszpolgári címét adományozták neki. A riporter kérdésére, hogy mit jelent számára ez a cím (mely a magyarországi díszpolgári címeinek sorában már az 56. volt) a következőket válaszolta:

Fotó: Kertész Gábor

habsburgok-kertesz-gabor-mti.jpg