Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A svábok betelepítése - 300. jubileum

Cikkek

Emlékkeresztet állítottak Mányon

2013.09.23

 Zsámbék nemrég egy egész éven át tartót ünnepségsorozattal emlékezett meg helyi német nemzetiségi lakosainak 300 éves múltjáról. Az elsők 1712-ben indultak útnak Oberschwabenből (Biberach környékéről) és 1713-ban érkeztek meg Zsámbékra. A svábok 300 éves betelepítéséről emlékeztek meg nemrég Mányon is, ahol egy szép fa emlékkeresztet állíttattak ebből az alkalomból.

kereszt-manyon.jpg

 

Programtervezet 2013

2013.06.05

 Régi zsámbéki svábok találkozója 2013 - a betelepítés jegyében. A zsámbéki svábok betelepítésének 300. jubiuleumi rendezvényének várható programja a következőképpen alakul. Az 3 nap alatt lesz ünnepi konferencia, ismét sor kerül a már országossá bővült zsámbéki sváb lakodalmasra és a tájház is izgalmas gyűjteménnyel várja látogatóit. Fotó: Kárpáti Tímea

Fotó: Kárpáti Tímea

 

Messziről jöttek

2012.08.08

 Dr. Görög János újabb írását olvashatják családfatörténeti kutatásainak nagysikerű bemutatása után. Szívből ajánljuk ezt a cikket mindenkinek, akiket őseink bevándorlása és azok körülményei, okai érdeklik! Írását szeretnénk a Zsámbéki Polgár hasábjain is megjelentetni, de addig is a netes közönség már most megismerheti ezt a lebilincselő, sok történeti adalékot és adatot tartalmazú írást.

emlekmu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Lochberg Tánccsoport tagjai zsámbéki sváb viseletben a 2012-ben felavatott betelepítési emlékműnél, mely sváb őseink 300 éves betelepítésének állít emléket. Fotó: Kovács István

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: A svábok betelepítése - 300. jubileum | Hozzászólások: 0

A betelepítési jubileum és a testvérvárosi találkozó programja

2012.05.11

2012. június 8-tól 10-ig kerülnem Zsámbékon megrendezésre a Testvérvárosi Napok, melyre több külföldi országból érkeznek vendégeink. Ittlétük alatt kerül sor a zsámbéki svábok letelepedésének 300. jubileumi rendezvényének nyitóeseményére is. Sok szeretettel látjuk vendégeinket ezeken az eseményeken. A pontos programot a cikkben olvashatják.

 

ast-wirtshaus.jpg

Az Aszt Kocsma (ma kínai bolt) a XIX. század végén még földszintesen

 

 

 

Az ulmi skatulyák

2012.05.07

Őseink kétszáz évvel ezelőtt ilyen (ulmi) hajókkal ereszkedtek lefelé a Dunán, hogy földet műveljenek és benépesítsék az elnéptelenedett vidékeket. Az utazás néha több, mint 10 napig tartott és nagyon sok hajó esett áldozatul a Duna vad sodrásának, melyet a folyó szabályozásának hiánya okozott. Hajmeresztő tény, hogy a betelepülők majdnem fele a Dunába veszett.

003_ulmi_dereglyek_clip_image002.jpg

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: A svábok betelepítése - 300. jubileum | Hozzászólások: 0

Az első zsámbéki sváb betelepülők névsora

2012.05.07

Cikkünkben a zsámbékra 1712-13-ban megérkező sváb családok névsorát találják, akik elsősorban Oberschwabenből, a biberachi vidékekről származnak. Köztük találjuk Melchior és Johann Kellert is, akik Zsámbék meghatározó polgáraivá váltak. Melchior Keller 1740-re a környék leghíresebb és egyik leggazdagabb állattartója lett. Ezt igazolja a ma is kuriózumnak számító parasztbarokk háza, amely Szent Vendel donmborművét viseli a homlokzatán. Nemrégiben egy igen érdekes felfedezést tettünk a Melchior Keller által készíttetett domborművel kapcsolatban, melyet egy külön cikkben fogunk megosztani Önökkel. Az útjuk során Ulmban gyülekeztek, ahol Ulmer Schachtelekkel(ulmi skatulyáknak/dereglyéknek nevezett hajókon) hajóztak le a Dunán egészen Óbudáig, ahol már várta őket a földesúr ( esetünkben Zichy Péter ) egyik hivatalnoka, aki elvezette őket új, választott otthonukba, melyet sok áldozat árán és hosszú évek kemény munkája után hazájuknak nevezhettek.

 

ulmer-schachtel1.jpg

 

Ulmer Schachtel indul Ulmból Magyarország felé, fedélzetén sváb telepesek

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: A svábok betelepítése - 300. jubileum | Hozzászólások: 0

Egy régi zsámbéki família története

2012.04.04

Dr. Görög János nyugalmazott diplomata, egy régi zsámbéki család sarja. Mint talán mindannyiunkat, őt is érdekelte vajon honnan jött, hol vannak a gyökerei. Éppen ezért fáradtságot és időt nem kímélve kutatta határokon átnyúló eredetét. Írásában a családfakutatás nehézségeit és örömeit ismerhetjük meg, amellett, hogy Zsámbék történetének szemelvényei is napvilágra kerülnek, hiszen az az emberi sorsokba belefonódva alakult az évszázadok viharában. Írásának megjelentetése azért is öröm számunkra, mert tökéletesen beleilleszkedik a zsámbéki svábok 300. betelepítési jubileumának tiszteletére megrendezésre kerülő "JUBILEUMI ÉV" sorozatba.

 

 

banat.jpg

Sváb betelepülők érkezése a XVIII. században

 

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: A svábok betelepítése - 300. jubileum | Hozzászólások: 1

Felhívás!

2012.03.01

Kedves Zsámbékiak, kedves Olvasóink!
Idén júniusban ünnepeljük a zsámbéki svábok betelepítésének 300. évfordulóját. Ebből az alkalomból június 8-10 között kerül sor az ünnepi rendezvénysorozat keretében a betelepítés élethű bemutatására, mely Zsámbék történetét az 1712-es évtől a 20. századig kísérné végig. Ehhez a bemutatóhoz keresünk vállalkozó kedvű zsámbékiakat, családokat, fiatalokat és idősebbeket, akik szívesen eljátszanának egy-egy betelepülő családot (korhű ruhákban) vagy megszemélyesítenének egy-két hírességet Zsámbék történelméből ( gróf Zichy Péter, gróf Zichy Miklós, Gungl József, Melchior Keller, Hans Faul-Farkas, Dwelly Erzsébet stb.) Legyen Ön is része ennek a különleges eseménynek, melyben megelevenedik szülőföldünk, Zsámbék múltja.

 

schwabenzug.jpg

Stefan Jäger képe a dunamenti svábok betelepüléséről

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: A svábok betelepítése - 300. jubileum | Hozzászólások: 0

Meghívó - Einladung

2011.11.08

Wir laden Sie zur 300 jährigen Einsiedlungsfeier der schambeker Schwaben ein.

Ab dem 8-10. Juni 2012 werden wir uns im Rahmen einer grossartigen Veranstaltung an diejenigen Donauschwaben erinnern, die das Ofener Bergland vor 300 Jahren wieder lebendig gemacht haben.

scan0025.jpg

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: A svábok betelepítése - 300. jubileum | Hozzászólások: 0